Нокти, какво са те и как да се грижим за тях?

Нокти, какво ноктите и как да се грижим за тях?

Присъствайки на различни семинари и събития, разговаряйки с различни специалисти, често стигам до извода, че много от тях имат много малко и повърхностни познания за ноктите и тяхната хистология.

Много от маникюристите все още смятат, че ноктите се нуждаят от „почивка“ и заздравители. В този блог ще разгледаме малко по-подробно какво представляват ноктите, как да се грижим за тях и защо те нямат нужда от почивка и заздравяване.

Ноктите са прозрачни и еластични плочки, които са рогови образувания изградени от кератин и се намират на върха на пръстите. Те имат функцията да предпазват нокътното легло от различни химични, механични и термични травми. Самата форма нокътя не е случайна, благодарение на нея физическия удар е разпределен равномерно по цялата повърхност и в близост до нокътните канали, така че нокътното легло остава непокътнато.

Петте основни зони на нокътя са: зона на матрицата, зона на нокътния корен, зона на нокътното тяло, кератотическа зона и зона на свободния край.

От своя страна нокътната плочка има пет основни слоя: изолационен слой, горен дорсален слой, интермедиален слой, долен винтрален слой, хипонихиум.

Нокътя се състои от множество слоеве мъртви кератинови клетки. Кератина е изключително издръжлив протеин и е основна съставка от външния слой на ноктите, кожата и косата. Освен кератин в нокътния състав влизат още вода (14%), липиди, сяра, цинк, калций и др. При недостиг на тези вещества ноктите стават чупливи. При ниско мазнини диети също се наблюдават крехки, чупливи нокти. Високото количество на сяра пък, прави ноктите твърди и здрави. (За повече информация за диета за здрави нокти - https://www.baehrbg.com/blog/chuplivi-nokti ). Естествено здравината на ноктите е генетично заложена, но полагайки правилните грижи и диета за тях, може да ги направи по-здрави, по-еластични и по-бляскави.

Ноктите както и косата изпълняват защитна функция. Те не дишат, не се потят и нямат нужда от подхранване при грижите за тях. Единствения начин да подхраним ноктите е чрез етерични масла или масла за кутикули с добро качество нанесени в областта на матрицата ( кутикулите ). Тук е важно да споменем, че маслата се нанасят с масаж, който подобрява кръвообращението, което от своя страна стимулира растежа.

Като заключение: режете ноктите правилно, заоблени ъгли, 1 мм свободен край, който да поема физически удари, нанасяйте редовно етерични масла в зоната на кутикулите, посещавайте редовно маникюрист. Приемайте супламенти с биотин, сяра, цинк и желязо. Не правете драстични диети, от които страдат не само здравината и бързината на растежа на ноктите. Използвайте качествени продукти за домашна грижа за Вашия педикюр и маникюр.

Контакти

+Работно време - 09:00-19:00

++00359 988 301195

Copyright © 2017-2023 BAEHRBG. All Rights Reserved

Built with Gatsby by Georgi Yanev