Крехки и чупливи нокти? Какво да направим?

Крехки и чупливи нокти? Какво да направим, за да са здрави?

Ноктите ни преминават през много изпитания всеки ден и всички може да се съгласим, че е изключително неприятно, когато счупим някой от тях. Има множество предпоставки, които влияят върху външния ни вид и може би една от най-важните е диетата.

Изключвайки генетичните предпоставки и болести, чупливите и крехки нокти са в много случай липса на определени вещества в тялото ни. Често и грешно мислене е, че ноктите могат да се подхранват. Фактически те са рогови образования, които са видоизменена тъкан и са изградени от кератин. Нокътя не диша, не се храни и е 100% мъртъв в очите на науката и съответно няма как да се подхрани. Това обаче не е вярно за нокътното легло, където се формира новия кератин. Маслото за нокти и кутикули на Баер с етерични масла, както и всички други трябва да се нанасят върху кутикулите, тъй като под и около тях се формира новия нокът.

Тук е мястото да споменем, че една от най-честите причини за чупливи нокти са гъбични/микозни инфекции, които често не са видими с просто око. Поради тази причина [маслото за нокти и кутикули на Баер](https://www.baehrbg.com/categories/manikiur-pedikiur/maslo-za-nokti-i-kutikuli) съдържа чаено дърво, което има антимикотично и антибактериално действие.

В случаите, които дори и с локално подхранване на нокътнато легло с етерични масла те остават крехки, може да сме почти сигурни, че проблема е вътрешен. Както гласи поговорката: “Ние сме това, което ядем”. Учените и диетолозите са съгласни, че един от най-важния елемент за здрава коса и нокти е биотинът или още известен като витамин Б 7.

Биотинът е изключително важен компонент за ензимите, които метаболизират мазнини и въглехидрати, също участват в процеса на изграждането на протеините. Тук е мястото да се спомене, че няма много силно доказана връзка между приемането на таблетки с биотин и подобряването на външния вид на косата и ноктите. Добрата новина е, че витамин Б 7 се съдържа в много храни като всички видове месо (най-много в говеждото и свинското), жълтъка на яйцата, ядки (бадеми, фъстъци, орехи и др), авокадо, млечни продукти и др.

Желязото съставя центъра на хемоглобина, които има за функция да доставя кислород на клетките. В случай на недостиг се наблюдава анемия и може да се образуват вертикални сцепвания на ноктите. Най-високо съдържание на желязо има в месото и яйцата, също всички тъмно зелени зеленчуци (спанак), бобени култури, кашу и картофи.

Магнезия участва в стотици процеси в тялото и един от най-важните минерали. Недостига на магнезии може да доведе не само до чупливи нокти, но и до мигрени, мускулни спазми, отпадналост и много други. Него лесно може да си набавим от едни от най-вкусните храни като черния шоколад, така че от днес ако някой Ви пита защо ядете шоколад просто му кажете: “Магнезиев дефицит”. Големи количества от ценния минерал има и в авокадото, всички ядки и бобени култури, тъмнозелените зеленчуци и в бананите.

Както вече споменахме ноктите са изградени от кератин, които като всички протеини е съставен от комбинация от 20 амино киселини - те са градивните елементи на всяка тъкан. Ако една от тях липсва това може да доведе до сериозни проблеми. Животинските храни (месо, яйца, риба) съдържат всичките 20 амино киселини, докато зеленчуците и ядките съдържат различни комбинации от тях. Затова ако минавате на изцяло растителна диета е важно да разберете дали с комбинацията от храните, които консумирате приемате всичките двадесет градивни елемента за тялото Ви.

Омега 3 има много позитивни функции за тялото, но когато говорим за ноктите, отговаря за техния естествен блясък. Съдържа се във всички видове риба, както и в орехите, соята, яйцата и др.

Витамин Ц е важен за синтеза на колагена, които е основния градивен протеин, както на повечето тъкани, така и на ноктите, косата и зъбите. Недостиг на витамин Ц може да доведе до забавяне на растежа на ноктите, както и до това те да са изключително крехки. Цитрусовите плодове са най-добрия избор за големи дози витамин Ц (портокали, лимони, кивита), след тях са тъмнозелените зеленчуци, чушките и доматите.

Цинка участва в много процеси в тялото, но може би най-важните са правилното делене и растеж на клетките. Ноктите се образуват от вид клетки, които се развиват много бързо и се нуждаят от постоянно количество от минерала. Животинския протеин е добър източник на цинк, както и соята, бобовите култури, ядките (най-вече кашу и бадеми).

Винаги е по-добре да си набавяте необходимите витамини и минерали чрез нормално хранене отколкото да се приемат хранителни добавки - в повечето случай съставките им са химично синтезирани и не се абсорбират добре от тялото ако въобще са вътре. Европейската диета е достатъчно разнообразна и са редки случаите на спонтанен хранителен дефицит при хора под петдесет години.

Хранителните добавки в цял свят не влизат в категориите на храни, нито на лекарства и повечето държавни органи, не ги контролират - или с други думи не само не е ясно дали помагат или вредят, но не е ясно дали това, което е на етикета въобще се съдържа в таблетките. Репорт от 2010 г. показва безкрайни примери, в които хранителните добавки са пълни с тежки метали, пестициди и лекарствени продукти, които потребителите не знаят, че консумират (https://www.waldeneatingdisorders.com/the-truth-behind-nutritional-supplements-for-athletes/). Също така има редица добавки, които са били изтегляни от пазара след смъртни случай и тежки здравословни усложнения (Скорошен пример: OxyELITE PRO - 1 смъртен и 29 случая на чернодробна недостатъчност).

Бизнеса с хранителни добавки е изчислен на 122 Милиарда долара, така че помислете дали не е по-лесно да сте на разнообразна диета от колкото да рискувате да приемате нерегулирани таблетки с неконтролируемо съдържание, които биват рекламирани, за да се купуват, а не да правят населението по-здраво.

Почти всички от най-важните вещества за здрави нокти се съдържат в месото, яйцата, тъмнозелените зеленчуци, бобовите култури и ядките. Ако сте вегетарианци просто увеличете разнообразието от последните три. И запомнете, че маслата за нокти се нанасят върху кутикулите, а не върху самите нокти, както и че консумацията на черен шоколад е заради магнезиевия дефицит :).

SEO Оптимизация

Контакти

+Работно време - 09:00-19:00

++00359 988 301195

Copyright © 2017-2023 BAEHRBG. All Rights Reserved

Built with Gatsby by Georgi Yanev