Вируси, COVID19, факти и как да се предпазим!

Вируси, COVID19, факти и как да се предпазим!

“Ако искаш да помогнеш на хората - кажи им истината, ако искаш да помогнеш на себе си - кажи им това, което искат да чуят“ . д-р Томас Соуел

Както знаете, нашата компания не предлага новини, не печели правейки реклами и насаждайки мнения. Ние се занимаваме с лечението на хора и затова се придържаме към факти и технологии, без да изразяваме лично отношение и наслоени в обществото възгледи.

В тази статия ще разгледаме периода от 29.12.2019 до сега и данните, които имаме относно смъртните случаи от началото на годината, за да можете сами да си направите изводите. Накратко ще обясним какво представляват самите вируси и наименованието им, защо не може да ги преборим и как можем да се предпазим от всички инфекциозните болести. Стиснете зъби и да преминем бързо през сухата материя!

Вирусите са открити през 1892 година и затова данните, които имаме практически не са много по стари от 100-тина години. Те най-общо се делята на ДНК и РНК носещи вируси, като могат да имат или нямат външна обвивка. (Тъй като превеждаме от учебниците се извиняваме ако има разминавания в превода с българските учебници). Всички завършват на -viridae ( Пример: poxviridae ).

Вирусните семейства с ДНК са :

  • pox-, herpes-, hepadna- - имат обвивки
  • parr-, pap-, poly-, adena- - нямат обвивки (Пр. - polyviridae)

Вирусните семейства с РНК са:

  • toga-, flavi-, retro-, corona-,delta-, arena-, bunya-, filo-(Ебола), rabdo-, orthomyxo-, paramyxo- - имат обвивки
  • picorna-, calici-, hepe-,reo- - нямат обвивки

Ние ще сравним само две семейства, тъй като данните са красноречиви - това са двете подчертани.

  • В orthomoxyviridae влизат Influenza A,B,C и други.
  • В coronaviridae влизат SARS-CoV, Mers-CoV, SARS-CoV-2.

(SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome или Тежък Остър Респираторен Синдром) (MERS – Middle Eastern Respiratory Syndrome или Средния Източен Респираторен Синдром)

Данните изразяват познатите смъртни случаи от съответната болест (стойносттите са преблизителни, тъй като никой не прави масови аутопсии в тези моменти).

Orthomoxyviridae (Influenza A – сезонен грип)

  • 1889 Руския грип – 1 000 000
  • 1918 Испанкия грип – 60 000 000
  • 1957 Азиатския грип – 1 000 000
  • 1968 Хон Конгския грип – малко под 1 000 000
  • 1977 Руския грип – няма информация (СССР)
  • 2009 Пандемия на грип – 200 000
  • Над 1 милиард сумирано за целия период от 1889

Coronaviridae

  • 2003 SARS-CoV – около 800
  • 2005 HKU-1
  • 2012 MERS-CoV – около 860
  • SARS-CoV-2 причиняваща CoVid-19
  • 60 877 към 04.04.2020

За периода 31.12.2019 до 23.01.2020 – 24 дни.

  • Над 1 000 000 от сърдечни заболявания
  • Над 90 000 от пътни инциденти
  • Над 49 000 от СПИН
  • Над 38 000 от Influenza
  • 25 от CoVid-19

За да можем да го сравним като числа към днешна дата 04.04.2020 преброяваме дните от 31.12.2019 – 95 дни делено на 24 = 3,95

За периода 31.12.2019 до 04.04.2020 – 95 дни.

  • Над 4 000 000 от сърдечни заболявания
  • Над 350 000 от пътни инциденти
  • Над 193 550 от СПИН
  • Над 150 100 от Influenza
  • 60 887 от CoVid-19

Както можете да предположите статията бе започната на 04.04.2020, днес е 08.04.2020 и починалите 83 149, с повече от 1 446 577 потвърдени случая на заразени. Този скок от над 20 000 за последните четири дни говори сам за себе си. С това темпо CoVid-19 може и да успее да догони инфлуенцата.

Въпреки взетите мерки трябва все пак да не забравяме, че вируса няма да си отиде обратно в Китай след като свърши периода на икономическото убийство, на което сме подложени. Веднъж адаптирал се към нашия вид и стигайки тези числа на заразени, той ще остане трайно в световното общество. Или с други думи отлагаме един проблем във времето без възгледи за решение и създаваме много други.

Но защо вирусът е толкова проклет и защо не сме подготвени? Втората част на въпроса е по-лесния – ние никога не сме били готови и не изглежда скоро да имаме готовност да се преборим с вирусите. Защо? Защото за да убиеш нещо то трябва да е живо, а вирусите не са!

Как така? За да бъде едно нещо категоризирано като живо, то трябва да отговаря на постулатите на живота. И така към постулатите:

Живите неща:

  1. Поддържат хомеостаза / свойство на живите организми да регулират вътрешната си среда така, че да поддържа стабилно, постоянно състояние/

Вирусите - не, тъй като са само обвивка и ДНК/РНК.

  1. Имат различни нива на организация

Да, и вирусите имат - различни структури, за закрепяне, пренасяне и т.н.

  1. Се делят

За вирусите не може да се каже точно същото. Практически те се закрепят за еукариотна или прокариотна клетка, инжектират генетичния си материал и я принуждават да произвежда копия от вируса. Технически те не се делят самостоятелно от една клетка да станат две. Съответно няма как да таргетираш деленето на вируса за борба с него.

  1. Живите неща растат

Вирусите не растат.

  1. Живите неща ползват енергия

За вирусите отново отговорът е и да, и не. Практически клетките, които са отвлечени ползват енергията, а не самия вирус.

  1. Живите неща отговарят на стимули

За вирусите можем да кажем - повече не, отколкото да. С течение на времето те се изменят и придобиват способност да инфектират нови видове, както се твърди, че се е случило за COVID19. Но за разлика от живите организми, те не отговарят на повечето стимули.” Ще ви дам глуповат пример - ако някой светне с фенер в очите ви при абсолютен мрак, дори да не реагирате, зеницата ви ще се свие не зависимо от вашето желание. Докато при вирусите нищо не се случва.”

  1. Живите неща се адаптират към средата, в която живеят

И вирусите също - както споменахме, те могат да прескачат между видовете. Освен това, заразявайки един и същи вид многократно, се изменят, за да се разпространяват по-бързо.”

Антибиотиците, които са създадени да убиват бактерии, се целят най-често в метаболизма, в процеса на делене или в обвивката (клетъчната стена) на самата бактерия. Както вече дискутирахме вирусите нямат нито едно от трите изброени. Докато за бактериалните инфекциозни болести имаме светлина в края на тунела (която ще бъде дискутирана в следващата статия), то за вирусните нямаме.

Най-добрия начин да преборим всяка болест остава да не се заразяваме. А кои са двата най-добри начина да не се заразяваме - хигиена и диета.

Мисля, че темата с ръцете многократно е обсъждана, но все пак да напомня, че има правилен начин за миене на ръце и той не отнема 5 секунди.

https://www.youtube.com/watch?v=Hz6fyfxD4xE

В момента лудницата с маските продължава, но искаме да напомним, че носенето на маска основно предпазва другите и има значение каква е вашата маска. Най-лоши статистики за спиране имат “модерните” черни маски от материал като кадифе / “гъба”. Имайки предвид, че няма как да знаем кой е болен, носете маска.

И не на последно място по важност, вашият най-добър приятел за дезинфекция остава спирта - етиловия алкохол. Напомням, че градусите има значение. Стандарта за всяка дезинфекция е 70% разтвор. Тоест ако имате 96% етилов алкохол, трябва да го смесите 271 мл вода с 729 мл от спирта. Формулата е:

C1 * V1 = C2 * V2 - C - концентрация % V - обем мл

Играйте играта, която наричаме “всичко гори”. Представете си, че всичко около Вас, всеки предмет е нагорещен на 300 градуса и преди да го пипнете си помислете дали наистина ви е необходимо да го докосвате с ръка: копче на асансьор - използвайте ключа; пари – плащайте с безконтактна карта; плодове - ръката слага в чантата и трябва да се напръска с 70% спирт. Може би не е лоша идеята да избирате плодове с натурални обвивки, които позволяват миенето им. Все пак всички ровим за по-добрите и ненаранени плодове и зеленчуци.

И на последно място, но не по важност - хранителната ви диета. Дневната доза на захари не трябва да надминава 25 грама за жените и 37.5 грама за мъжете. В един портокал (в зависимост от размера) около 18 грама захар, в една ябълка около 22 грама захар. Тоест, ако искате да приемате много витамини, заложете на зеленчуците и по един плод на ден. Намалянето на приема на сол и захар е еднакво важно.

Основното правило при зеленчуците е, че колкото е по-зелен , толкова повече антиоксиданти съдържа. Спанакът е един от най-добрите ви избори, тъй като съдържа и голямо количество желязо. Пробвайте го на салата с други зеленчуци и ще останете изненадани. Всеки истински готвач прави менюто си със сезонните зеленчуци, правете го и вие. Винаги са по-вкусни и по-здравословни.

Макар и не най-обичани заради силния си аромат и остър вкус, няма как да не споменем чесъна и джинджифила. Те са “супер храни” и ако не са част от диетата ви определено трябва да ги добавите поне във времената на пандемия. Също така половин глава чесън на обяд помага хората да стоят на дистанция от вас.

Нашите тела са сложни биологични машини, които могат да бъдат разглеждани като инструменти. Ако не се ползват рано или късно ги хваща корозията. Ако сте се изолирали социално и имате свободно време, задължително тренирайте. Има безкраен списък с причини да го правите. Практически всяка една клетка в тялото ви печели, когато тренирате редовно - вие ставате много по-устойчиви както към болести, така и към тежки торби с покупки.

В Холивуд съществува известна практика първите няколко сцени от филма да са и последните. И тъй като започнахме с цитат, нека свършим подобаващо.

„Причината поради която толкова много хора не разбират толкова много неща не е защото тези въпроси са сложни, а защото хората не желаят фактологично и аналитично обяснение, което ги оставя емоционално незадоволени. Те искат злодеи, които да мразят, герои , на които да ръкопляскат и не желаят обяснения, които не им дават това“. Д-р Томас Соуел

Контакти

+Работно време - 09:00-19:00

++00359 988 301195

Copyright © 2017-2023 BAEHRBG. All Rights Reserved

Built with Gatsby by Georgi Yanev