Пушите и искате да сте по-здрави – има начин!!!

Пушите и искате да сте по-здрави – има начин!!!

Цигареният дим е токсична смес от множество съединения, отделени като газове и кондензирани частици катран. От тях много са окислители и прооксиданти, способни да произвеждат свободни радикали, които практически излагат на риск всеки вътрешен орган. Те могат да причинят клетъчни уврежданания и същевременно изчерпват основните витамини и минерали в нашите тела, които имат функцията да ни пазят.

Свободните радикали са атоми или молекули, които имат нечетен брой електрони. Молекулите не обичат да са в това състояние (те са много по-щастливи, когато имат чифт електрони), което ги прави изключително нестабилни. Следователно тези нещастни свободни радикали обикалят тялото, търсейки електрон, който да вземе от други молекули, за да може да стабилизира енергията си.

В зависимост от това къде намерят нужния им електрон, те могат да предизвикат катастрофи в здравата тъкан. Когато откраднат електрон от колагена, те причиняват прословутите „бръчки на пушача“. Когато се натъкнат на кръвоносни съдове, те могат да ги повредят, създавайки предпоставки за сърдечен удар. И когато източникът на електрона се окаже ДНК в клетките на нашите тела, може да настъпи трайно увреждане (генни мутации). Именно тези натрупвания на генни мутации са отговорни за образуването на ракова клетка.

Защитната система на тялото използва антиоксиданти за борба с щетите, причинени от свободните радикали. Антиоксидантите са молекули, които са в състояние да даряват електрони на свободните радикали, без да губят собствената си молекулярна цялост. По този начин те са в състояние да забавят разрушителното въздействие, което свободните радикали оказват върху тялото.

Науката е определила над 4000 антиоксиданти, някои от които се произвеждат в човешкото тяло по естествен начин. Други идват от храните, които ядем.

Два от важните шампиони на антиоксиданти са витамин Ц и витамин Е. Те помагат в борбата с възпаленията и токсичните вещества в организма и са от решаващо значение за здравата имунна система.

Витамин Ц е водоразтворим витамин. За разлика от мастноразтворимите витамини, тялото не е в състояние да ги съхранява и трябва да ги получава ежедневно от храните, които ядем. Витамин Ц е необходим за производството на колаген, протеин, отговорен за растежа и възстановяването на клетките в нашите тела, които произвеждат всичко - от кожата до мускулите и всичко между тях. Той помага да поддържаме имунната си система силна и намалява кръвната захар. Освен това притежава уникалното качество да може да помогне за регенерацията на други антиоксиданти като витамин Е.

Проучване от 2017 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28293540 ) установи, че диета с високо съдържание на витамин Ц намалява риска от рак на белия дроб при жени пушачи с 26 процента.

За съжаление простото приемането на хранителна добавка не е отговорът поне по отношение на сърдечните заболявания. Хората, приемали добавка с витамин Ц, все пак претърпяват същите увреждането на кръвоносните съдове, което се случва заради ниските нива на витамин Ц.

С други думи най-добрия Ви ход, след отказването на цигарите разбира се, е да добавите в диетата си храни богати на витамин Ц. Принципно ценния антиоксидант може да се намери във всички плодове и зеленчуци.

Отдоло сме изброили някой, за да Ви насочим:

  • Пъпеш
  • Диня
  • Цитрусови плодове
  • Боровинки, червени боровинки, ягоди, малини
  • Червени боровинки
  • Ягоди
  • Малини
  • Домати
  • Броколи
  • Брюкселско зеле

Витамин Е е мастноразтворим и се съхранява в черния дроб и мастните отлагания в организма. Това означава, че не е задължително да приемате витамин Е в диетата си всеки ден, но редовния хранителен прием е важен, за да поддържате снабдяването на тялото си. Витамин Е ни помага да изградим червени кръвни клетки и укрепва имунната система за борба с вирусите и бактериите.

Изследователите също подозират, че витамин Е играе роля в защитата ни от рак, сърдечни заболявания и стареене. Той е една от първите защитни линии срещу увреждането от свободните радикали на белите дробове, когато вдишваме замърсен въздух и цигарен дим.

Подобно на витамин С, пушенето изглежда повишава необходимостта за витамин Е. И точно както преди приемането на хранителни добавки изглежда, че не оказва никакъв ефект.

За щастие на всички витамин Е се съдържа в някой от любимите ни храни:

  • Всияки ядки като лешници, фъстъци и бадеми
  • Растителни масла, като шафран, пшеничен зародиш, царевица и слънчоглед
  • Зелени листни зеленчуци като спанак и броколи
  • Семена, като слънчогледови семки

Заключение

Ако пушите, никога не е късно да се откажете и тялото Ви може да започне да се възстановява веднага. Въпреки че рискът от рак на белите дробове и някои други видове рак остава повишен за цял живот (макар и да намалява значително с 10 години след отказването), рискът от други заболявания, свързани с тютюнопушенето, като сърдечна болест, спада изключително бързо.

Ако все пак настоявате да пушите, науката и здравия разум Ви насочват към извода, че няколко прости и лесни диетични промени ще Ви дадат много по-бързо възстановяване на тъканите и много по-силна имунна система.

Отказването от навици и зависимости е друдно – няма две мнения по-въпроса. Затова вместа да предприемате генерални промени за ден, започнете с реалистична цел. Намалете ги до Х на ден, после до Y на ден, а с парите, които си спестявате от цигари си купете нещата, които винаги искате „ама са малко скъпи… по нататък“.

Контакти

+Работно време - 09:00-19:00

++00359 988 301195

Copyright © 2017-2023 BAEHRBG. All Rights Reserved

Built with Gatsby by Georgi Yanev