Защо да изберем хирургическа стомана?

Защо да изберем инструменти от хирургическа стомана?

Има много различни видове сплави по света, които се ползват във всички възможни индустрии. Повечето от тях са създадени за точно определена функция, за да устояват на конкретни условия. Същото важи и за различните видове стомана.

Стоманите по принцип са създадени в специални условия, за да добият възможно най-голяма якост, но за сметка на това изработените елементи нямат здравина при огъване и усукване, както и корозивната им издръжливост варира значително. Същевременно стоманата е предимно желязо. То се оксидира и влагата го карат да ръждясва, което не е проблем ако елементите ще се бетонират в плоча, но е сериозен недостатък ако говорим за инструменти.

Неръждаемата стомана (инокс френски inoxydable) представлява стоманена сплав с най-малко 10.5% хром и 1.2% карбон съдържание по маса. Към сплавта могат да се добавят молибден и по-голямо количество хром, които повишават корозивната устойчивост на материала, но намалят якостта. Много често неръждаемите стоманени сплави съдържат никел, които е определен като карцерогенен и при много хора причинява контактен дерматит. Същевременно и неръждаемите стомани могат да ръждясат при определени условия, което крие огромен риск от заразяване с тетанус - болест, която има много висока смъртност и се дължи на асфиксия в резултат на парализа на гръдната и диафрагмалната мускулатура.

Затова е немислимо да се работи върху хора с режещи инструменти от нормални железни сплави и са създадени медицинските/хирургически стомани. Обикновено те са с много по-високо съдържание на хром и молибден,което ги прави изключително устойчива на корозия. Повечето хирургически инструменти биват химически, термално дезинфекцирани и автоклавирани хиляди пъти в рамките на една календарна година, поради което корозивната устойчивост е най-важна - заради нея те никога не ръждясват.

В много случай с времето по инструментите независимо от сплавта се появяват__ петна, които могат да се отстранят с “Препарат за премахване и предпазване на инструментите от ръжда и петна” в секция Инструменти __на сайта. Препоръчително е при интензивно ползване всички инструменти да се третират профилактично веднъж месечно, тъй като препарата пасивира повърхностите им, което ги прави много по-устойчиви към ръждясване. Също така е препоръчително редовната употреба на масло за инструменти от Баер след всяка дезинфекция, което поставено в движещата се част на инструмента смазва и предпазва от ръжда.

В крайна сметка хубавите инструменти от хирургическа стомана не са евтини, но при правилна поддръжка са практически вечни.

Контакти

+Работно време - 09:00-19:00

++00359 988 301195

Copyright © 2017-2023 BAEHRBG. All Rights Reserved

Built with Gatsby by Georgi Yanev